Може ли дефицитът на желязо да причини загуба на коса?

Може ли дефицитът на желязо да причини загуба на коса?

Може ли дефицитът на желязо да причини загуба на коса?

Анемията с дефицит на желязо е състояние, което възниква, когато човек няма достатъчно желязо в тялото си или тялото им не може да използва желязо правилно. Докато анемията с тежки дефицит на желязо може да причини симптоми като задух, умора и болка в гърдите, някои хора също изпитват косопад.

Лекарите не са сигурни защо някои хора, които изпитват косопад, имат ниски магазини за желязо. Те обаче знаят, че желязото е основен компонент в ензим, наречен рибонуклеотиден редуктаза, който спомага за растежа на клетките.

Според някои изследвания клетките на космените фоликули могат да бъдат особено чувствителни към намаляващи нива на желязо и може да не не Бъдете в състояние да отглеждате нови клетки толкова ефективно, когато запасите от желязо са ниски.

В тази статия научете за връзката между анемията с дефицит на желязо и загубата на коса, както и за възможностите за лечение за всеки.

Анемията на анемия с дефицит на желязо

желязото играе решаваща роля за създаването на хемоглобин, съединение, което носи кислород към клетките, което е от съществено значение за функционирането на тялото.

Симптоми на желязо Анемията с дефицит включва:

 • Чупливи нокти
 • Изключителна умора или липса на енергия
 • Бърз сърдечен пулс
 • Бледа кожа
 • задух
 • възпален език

Докато загубата на коса не е типичен симптом на анемия с дефицит на желязо, някои хора могат да я изпитат.

ако PE RSON подозира, че нивата на желязото им може да са ниски, те трябва да посетят лекар, който може да извърши кръвни изследвания, за да определи дали са анемични.

Анемия и косопад на желязо

Повечето от проучванията Свързани с анемията с дефицит на желязо и косопадът поглед върху косопада при жените. Женски модел загуба на коса, известен още като андрогенетична алопеция, е най -често срещаният тип косопад при жените.

женският модел загуба на коса обикновено се отнася до изтъняване на косата в средната част на скалпа. Хората с този модел на загуба на коса също могат да имат изтъняване или отстъпваща коса по косата по челото.

Изследванията са определили, че няма достатъчно доказателства, които да кажат със сигурност, че анемията с дефицит на желязо може да причини загуба на коса при мъжете или жени. Докато някои проучвания са установили, че хората, които изпитват загуба на коса, са били недостатъчни в желязото, има малко доказателства, които предполагат, че дефицитът на желязо е причината.

Въпреки това, изследването предполага, че косопадът на дефицит на желязо изглежда е Свързани с косопад, който не бележи космените фоликули. Това е обещаващо за възстановяване, тъй като означава, че фоликулите не са силно повредени и могат да могат да отглеждат косата отново.

лечение

Хората, които изпитват както косопад, може да се нуждаят За да лекувате и двете отделно.

лечение на косопад

Лекарите могат да препоръчат много лечения на хора, които изпитват косопад, включително:

 • Миноксидил: Това лекарство е Предлага се като локално решение. Учените смятат, че това лекарство позволява на косата да остане във фазата на растеж за по-дълго.
 • 5-алфа-редуктазна инхибитори: лекарства като финастерид (проскар) са 5-алфа-редуктазни инхибитори. Тези лекарства спомагат за повишаване на нивата на ензимите, които насърчават растежа на косата.
 • Хирургични техники: Ако други лечения не работят, операцията, като трансплантация на коса, може да помогне за възстановяване на косата на човек.
 • Лекарите непрекъснато изследват нови техники за възстановяване на растежа на косата. Един пример е богато на тромбоцити плазмени (PRP). Това включва отделяне на тромбоцитите от проба от кръв на човек с помощта на специализирана машина, след което инжектирате тези тромбоцити в области на скалпа, засегнати от косопад.

  Лекарите смятат, че тромбоцитите съдържат значително количество растежни фактори, което може да помогне за стимулиране на растежа на косата. Изследванията в едно проучване установяват, че жените, които са получавали инжекции с PRP, се наблюдават увеличение на плътността и дебелината на косата си след 6 месеца. Необходимо е обаче да се направят повече проучвания, за да се докаже ефективността на PRP.

  Анемия с дефицит на желязо

  лечение за анемия с дефицит на желязо включва:

 • Добавки с желязо: Лекар може да препоръча на човек да приема добавки от желязо всеки ден, за да помогне на тялото си да възстанови желязото с течение на времето. Човек винаги трябва да отзиви за parazitol говори с лекаря си, преди да приема добавки с желязо, защото може да причини тежки странични ефекти. Човек може да се наложи да приема добавки с желязо за 3 до 6 месеца, преди запасите от желязо да достигнат нормални нива.
 • инжекции с желязо: Лекар може да препоръча инжекции с желязо за по -бързо повишаване на нивата на желязо. Хората, които са силно анемични, също могат да изискват интравенозни инжекции желязо или желязо. Хората, които не могат да абсорбират желязо правилно, като тези с болест на Крон, също могат да се възползват от инжекции.
 • Диетични промени: консумацията на повече диетично желязо също може да помогне за повишаване на нивата. Богатите на желязо храни включват червено месо, пилешко месо, риба, листни зелени зеленчуци и бобови растения. Производителите на храни могат също да добавят желязо към определени храни, като зърнени култури.

Прераждане

Изследвания гласи, че няма достатъчно доказателства, които да предполагат, че приемането на железни добавки ще помогне Човек с косопад отглежда нова коса, ако има анемия с дефицит на желязо.

Въпреки това, има много други процедури за възстановяване на косата. Хората с косопад трябва да говорят с лекаря си за възможностите за лечение.

Ако човек има ниски запаси от желязо, увеличаването на приема на желязо вероятно ще им помогне да се чувстват по -добре.

перспектива

Лекарите все още определят връзката между анемията с дефицит на желязо и загубата на коса. Това е така, защото косопадът може да има множество допринасящи фактори, включително генетика.

Въпреки това, лекарите знаят, че дефицитът на желязо може да играе роля, тъй като много хора, които изпитват загуба на коса, имат по -ниски запаси от желязо от тези, които не губят своите Коса.

В идеалния случай, като увеличи запасите си от желязо, човек може да види подобрение на растежа на косата, както и всякакви симптоми на анемия на дефицит на желязо.

 • Кръв/хематология
 • Хранене/диета

Медицинските новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

Share this post