Какво е женски сексуален интерес/разстройство на възбудата?

Какво е женски сексуален интерес/разстройство на възбудата?

Какво е женски сексуален интерес/разстройство на възбудата?

Нормално е жените да изпитват колебания в сексуалното желание през целия живот. Въпреки това, значителна или пълна загуба на интерес към пола или затруднения в реагирането на стимулация може да показва женски сексуален интерес/разстройство на възбудата (FSIAD).

fsiad е вид сексуална дисфункция. Човек със състояние може да изпита липса на сексуално желание, липса на физическа възбуда или и двете.

Както при други видове сексуална дисфункция, FSIAD може да бъде притеснителен. Това може да повлияе на самочувствието, отношенията и цялостното благосъстояние на човек.

В тази статия изследваме FSIAD и неговите симптоми, причини и лечения.

Какво е женско женско Разстройство на възбудата?

fsiad описва загуба или значително намаляване на сексуалното желание или физическата възбуда при жените. It is a relatively new term that first appeared in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health Disorders (DSM-5).

Previously, FSIAD was split into two separate disorders:

 • Хипоактивно разстройство на сексуалното желание, което описва липсата на интерес към секса
 • женско разстройство на сексуалната възбуда (FSAD), което се отнася до намалено вълнение, усещане или удоволствие по време на сексуална активност

fsad, използван за обозначаване на липса на смазване и подуване в женските гениталии, на които изследователите се фокусираха като причина за сексуална дисфункция.

Въпреки това, някои експерти твърдят, че това е недостатъчна концепция, Тъй като ниските нива на смазване не показват непременно възбуда на жените, нито винаги предотвратява секса.

Има тясна връзка между сексуалното желание и физическата възбуда. В резултат на това DSM-5 комбинира двете условия.

Не е ясно колко хора изпитват FSIAD конкретно. Сексуалната дисфункция обаче е много често срещана при мъжете и жените.

Мета-анализ от 2016 г. предполага, че около 40,9% от жените в преминопауза в световен мащаб имат поне един вид сексуална дисфункция. От тях 28% съобщават за ниско сексуално желание.

Въпреки това, в сравнение с някои видове сексуална дисфункция при мъже, като еректилна дисфункция, FSIAD е далеч по-малко известен.

признаци и симптоми

Според съгласно Към DSM-5 човек трябва да има три от следните симптоми, за да има FSIAD:

 • Намален или никакъв интерес към секса
 • малко или никакви мисли за секса
 • Намалена сексуална възбуда или удоволствие по време на сексуална активност
 • Намалена или никаква възбуда в отговор на визуални, писмени или словесни сигнали
 • рядко или никакво започване на сексуална активност в рамките на a Връзка
 • Намалено или никакви усещания в гениталиите

Те също трябва да имат:

 • Симптоми с продължителност 6 месеца или повече
 • Значително страдание относно техните симптоми
 • Симптоми, които не са по -точно обяснени с несексуално разстройство на психичното здраве, домашно насилие, лекарства, злоупотреба с вещества или друго медицинско състояние

В допълнение към това, хората с FSIAD могат да изпитат симптоми по различни начини. Състоянието може да бъде:

 • Обобщено или ситуационно: Обобщената FSIAD включва симптоми, които се появяват във всяка ситуация, с всеки партньор и по време на всякакъв вид сексуална стимулация. Ситуационният FSIAD е по -специфичен и се среща само при определени сценарии.
 • Lifelong или придобита: Ако симптомите на човек са през целия живот, това означава, че първо ги забелязват веднага щом станат сексуално активни. Придобита FSIAD означава, че човек преди това е имал сексуална функция, но в момента не е.

партньорите могат да забележат, че човек с FSIAD не иска да се занимава със секс през повечето време и че говори за това по -малко или изобщо. Сексуалните ориентации, които включват различна степен на сексуално и романтично привличане към другите. Това не е медицинско състояние.

Някои асексуални хора имат предпочитания през целия живот за несексуални отношения. Въпреки че през целия живот липсата на интерес към секса може да възникне поради сексуална дисфункция, това не винаги е така.

Според DSM-5, за да се приложи диагнозата на FSIAD, човек трябва да покаже признаци на „“ Клинично значими страдания “за липсата им на желание.

Човек, който се идентифицира като асексуално, не се чувства в затруднено положение и няма проблем с развитието на близки отношения, не отговаря на критериите за FSIAD.

Причини и рискови фактори

Сексуалното желание и възбуда са сложни. Много фактори влияят на количеството и вида на сексуалното желание, което човек има и как тялото им реагира на интимността.

Докато една причина често е трудно да се идентифицира, DSM-5 отбелязва, че хората с FSIAD често имат други Сексуални или емоционални затруднения, някои от които се изследват по -долу.

недоволство от връзката

Преглед от 2018 г. установи, че недоволството на връзката е рисков фактор за сексуална дисфункция при жените. Това може да е резултат от комуникационни проблеми, липса на емоционална интимност или нерешен конфликт.

Психичното и физическото здраве на партньорите също могат да окажат влияние. Ако човек желае секс по-често от партньора или партньорите си, или сами има сексуална дисфункция, това може да повлияе на развитието на FSIAD.

Условия за психично здраве

отрицателен самоминус представа , липсата на увереност в тялото или външния вид, а нарушенията на настроението също са свързани с FSIAD.

Отрицателният образ на тялото или дисморфното разстройство на тялото може да направи перспективата за премахване на дрехите или сексуалната активност стресираща. Стресът, тревожността и депресията също могат да намалят желанието на човек да прави секс.

Въпреки това е важно да се отбележи, че ниската самооценка, стрес и състояния на психично здраве могат да възникнат в резултат на FSIAD, и може да не е пряката причина.

Някои хора с FSIAD преди това са преживели емоционално или сексуално насилие. Проучване от 2020 г. предполага, че сексуалната травма, като сексуалното насилие в детството, може да доведе до срам около секса, който след това може да допринесе за сексуална дисфункция.

Отрицателни вярвания около секса

лични, културни, културни , и религиозните вярвания могат да играят роля в FSIAD.

Хората, които вярват в традиционните роли на половете, могат да почувстват, че не трябва да играят активна роля в секса или че не трябва да му се радват. Това може да създаде чувство на срам около секса.

Нуждата от качествено сексуално образование

Ако човек няма много опит или знания за секса, може да има нереалистични идеи за това какво е “ нормално ”по отношение на сексуалното желание. Те могат също да се борят да обяснят какво им харесва или не харесват или да не са наясно с различни сексуални техники.

Важно е хората да имат достъп до качествено сексуално образование, което нормализира сексуалното желание, и учи, че сексът има положителна роля в благосъстоянието на човек.

Прегледът от 2018 г. отбелязва, че е отбелязващ, че е Сексуалното образование и усещането, че сексът е важен във връзката, са както защитни фактори срещу сексуална дисфункция.

Друга сексуална дисфункция

Много хора с FSIAD могат да изпитат и други видове сексуални затруднения, такива, като такива като:

 • Болка по време на секс, например, в резултат на вагинизъм или вулводиния
 • Обща тазова болка, например поради ендометриоза
 • Трудности при достигане на оргазъм или женско оргазматично разстройство
 • Вагинална сухота

лечение на тези състояния може да помогне за подобряване на симптомите на FSIAD на човек.

Научете за зародището Причини за болка по време на секс.

Други причини

Други фактори, които могат да причинят промени в сексуалното желание и възбуда на човек, включват:

 • Определени лекарства, като антидепресанти или хормон al birth control
 • health conditions that prevent normal blood flow, lubrication, or physical sensation in the genitals
 • hormone imbalances

Treatment

Има няколко начина за подход към лечението на FSIAD. Те включват:

Психотерапия или сексуална терапия

Разговорите със сексуален терапевт, психотерапевт или съветник, специализиран в сексуалното здраве на жените, може да помогне на някой да идентифицира фактори, допринасящи за тяхната FSIAD.

Сексуален терапевт или психотерапевт може да помогне на някого:

 • Научете умения за справяне със стреса и тревожността
 • Постепенно променете тяхното самоизображение и развийте състрадание към себе си
 • Предизвикайте всички убеждения, които ги карат да се срамуват от секса
 • Научете как да общувате по -открито с партньора си
 • Разрешете минали травми в безопасна среда

Ако затрудненията в отношенията допринасят за FSIAD, терапевтът може също да препоръча сесии за консултиране в отношенията, където партньорът на човека също присъства.

лекарства

Опции за лекарства за FSIAD включват възможности за медикаменти за FSIAD Vyleesi (бремеланотид), който активира рецепторите в мозъка, които влияят на сексуалното поведение и желание.

Хормоналната терапия може да помогне за лечение на ниско сексуално желание при хора, преминаващи през менопауза или които имат хормонални дисбаланси.

Тези лекарства няма да са подходящи за всички. Важно е да се обсъди безопасността, взаимодействията и страничните ефекти на тези лечения с лекар, преди да ги опитате.

Лечение на други състояния

Ако сексуалното желание на https://harmoniqhealth.com/bg/parazitol/ човек или физически отговор на сексуалния Стимулирането се е променило, тъй като са развили психическо или физическо здравословно състояние или тъй като са започнали да приемат определено лекарство, това може да е фактор.

Човек може да обсъди следните опции с лекар:

 • Промяна на лекарства или дози
 • Опитване на нехормонална контрацепция, като вътрематочно устройство или презервативи
 • Опитване на лечения за справяне с хормоналните дисбаланси или менопаузи симптоми

  кога да потърси помощ

  Ако човек забележи, че има по -ниско сексуално желание от обикновено, или изглежда не реагира на сексуална стимулация, както преди, те могат да потърсят помощ от лекар или здравен професионалист, специализиран в сексуалната функция.

  Може да е трудно да се говори за сексуална дисфункция, но няма срам да правите s o. Това е медицинско състояние, което може да се подобри с лечението.

  Да бъдеш конкретен за всякакви притеснения или промени в желанието или възбудата ще помогне на лекар да съветва следващите стъпки.

  Обобщение

  fsiad е вид сексуална дисфункция, която възниква, когато сексуалното желание или възбуда на човек е много по -нисък от обикновено. Може да причини значителен дистрес. Сексуалната дисфункция обаче е разпространена при жените и е лечима.

  Много фактори могат да допринесат за FSIAD, така че човек може да се възползва от изпробване на няколко подхода за лечение. Опциите включват индивидуална терапия, травма терапия, консултации за взаимоотношения или лекарства.

 • Психично здраве
 • Психология/психиатрия
 • Сексуално здраве/ППБ
 • Женското здраве/гинекология

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

Share this post